Təbii Resurslar Hüququ və İdarəedilməsi üzrə Qlobal Akademiya (Hibrid)

14-24 aprel, 2026 | Turin, İtaliya

Grassroots İnstitutu (Kanada), Turin Beynəlxalq Universitet Kolleci (İtaliya), Yaroslav Mudriy Milli Hüquq Universiteti (Ukrayna), Ujqorod Milli Universiteti (Ukrayna) və Qərbi Kaspi Universiteti (Azərbaycan) Torinoda (İtaliya) birgə şəkildə 45 şəxsi iştirakı nəzərdə tutan nümayəndə İştirakçısını və 300 Spiker İştirakçısını (virtual formada) bir araya gətirəcək “Təbii Resurslar Hüququ və İdarəedilməsi üzrə Qlobal Akademiya (Hibrid) 2024” (GA-NRL 2026) adlı beynəlxalq tədbiri keçirməyi planlaşdırır.

Proqram barədə bütün təfərrüatları https://www.grassrootsglobal.net/ga26/ saytında onlayn şəkildə əldə edə bilərsiniz.

GA-NRL 2026 keşirilməsində məqsəd hüquq fakültəsinin məzunlarının, gənc müəllimlərin, siyasət tədqiqatçılarının, praktikantların, mütəxəssislərin, siyasətçilərin və gələcək liderlərin təbii ehtiyatlar hüququ, dayanıqlı inkişaf, ətraf mühit siyasəti və resursların idarə edilməsi və qlobal əhəmiyyətli həllər və idarəetmə perspektivləri barədə prinsiplərini birləşdirərək dünya üzrə dayanıqlığı əlaqələndirmə üzrə perspektivləri və bacarıqları inkişaf etdirməkdir.

Bu 10 günlük qlobal təlim kursu təbii sərvətlər və hüquqi alətlər arasındakı əlaqəni, təbii ehtiyatların idarə edilməsinin hüquqi prinsiplərini və davamlı mühafizə üçün resursları idarə etməyi araşdırır. Dünyadakı mövcud təbii ehtiyatların geniş spektrinə məxsus olan nümunə araşdırmaları və qanunauyğunluqları təsvir edərək, kurs müxtəlif sosial, siyasi, iqtisadi və gender aspektlərinin təbii ehtiyatlarla bağlı hüquqi nəticələrə necə təsir etdiyini nəzərdən keçirir. Kurs həmçinin ekoloji fəalların və onların müdaxilələrinin mədən sənayesi və digər dağıdıcı layihələrdən gələn kommersiya təhlükələri qarşısında parkların, su ehtiyatlarının, meşələrin və torpaq sahələrinin qorunmasına necə töhfə verdiyini araşdırır. Kurs zamanı beynəlxalq və inkişaf sisteminin necə inkişaf etdirildiyi, mövcud təbii ehtiyatların davamlı idarə olunması prosesləri nəzərdən keçiriləcək. Kursun məqsədi dünyada təbii sərvətlərdən davamlı istifadə problemlərini həll etmək üçün daha dərin bilik və bacarıqlara yiyələnmək istəyən hüquqşünaslar, tədqiqatçılar, tələbələr, praktikantlar, mütəxəssislər və müəllimlər yetişdirməkdir. Bu 10 günlük beynəlxalq təlim proqramı müxtəlif akademik və təcrübə yönümlü təşkilatlarla əməkdaşlıq şəraitində həyata keçiriləcək. Kurs Turində (İtaliya) Afrika, Avropa, Asiya, Şimali Amerika, Cənubi Amerika və Sakit Okean regionu professorları, hüquqşünasları, tədqiqatçıları və fəallarının təcrübələrini təkmilləşdirməklə keçiriləcək.

Bu beynəlxalq təlim proqramı təlim və simpozium formalarının sintezini nəzərdə tutur. Təlim beynəlxalq fakültələr tərəfindən nümayəndə iştirakçılarının qısa mühazirələri ilə yanaşı moderasiya və asanlaşdırmadan ibarət olacaq. İştirakçılar və ya nümayəndələr səssiz dinləyici və ya öyrənən kimi çıxış etməyəklə yanaşı, onlara müvafiq (audio-vizual) vasitələrdən istifadə etməklə şifahi təqdimatlar vasitəsilə çıxış etmək və öz məqalələrini və hesabatlarını təqdim etmək üçün ən azı 50% vaxt veriləcək. Potensialın yaradılmasının belə hibrid birləşməsi (modeli) elmi sahədə nadir hallarda mövcuddur. Ənənəvi konfranslardan, simpoziumlardan və ya seminarlardan fərqli olaraq, bu innovativ proqram paralel sessiyalardan ibarət olmayacaq; Bunun əvəzinə, bütün sessiyalar tədbir iştirakçıların/nümayəndələrin, bütün fakültə üzvlərinin və məruzəçilərin dinləniləcəyi və iştirak edəcəyi bir mühazirə zalında həyata keçiriləcəkdir.

Proqramın strukturu:

Təklif olunan proqram 10 müxtəlif gündə icra olunacaq 10 tematik qrupdan ibarət olacaq:

1-ci gün [14 aprel 2026]: Təbii Sərvətlər, Siyasət və İdarəetmə Prinsipləri

2-ci gün [15 aprel 2026]: Qanunlar və Torpaq Resurslarının İdarə Edilməsi

3-cü gün [16 aprel 2026]: Aqrar və Kənd Təsərrüfatı Qanunları və Siyasətləri

4-cü gün [17 aprel 2026]: Meşə, Biomüxtəliflik və Vəhşi Təbiət Qanunları və İdarəetmə

5-ci gün [18 aprel 2026]: Bataqlıqlar, Su hövzələri və Su Qanunları və İdarəetmə

6-cı gün [20 aprel 2026]: Dəniz, Sahillər və Çayların İdarə Edilməsi Qanunu

Gün 7 [21 Aprel 2026]: Enerji Qanunları və Mineralların Çıxarılması Sistemləri

8-ci gün [22 aprel 2026]: Ətraf Mühit Qanunları və İdarəetmə

9-cu gün [23 aprel 2026]: İqlim Dəyişikliyi Qanunu

10-cu gün [24 aprel 2026]: İştirakçı Seminarı və Məzuniyyət

Qlobal Akademiyada necə iştirak etmək olar?

https://www.grassrootsglobal.net/ga26 saytında Uyğunluq, Prosedurlar, Müraciət üçün son tarixlər, Fakültələr və Ekspertlər, Tərəfdaşlar və Əməkdaşlar, Metodologiya, Sertifikatlaşdırma, Xərclər və Ödənişlər, Təqaüd və s. haqqında bütün mümkün məlumatlar var.

Müraciət üçün son tarixlər

Müraciət üçün son tarixlər: https://www.grassrootsglobal.net/ga26and https://www.grassrootsglobal.net/ga26/register.php vebsaytında qeyd olunub.

Nümayəndələrin iştirakı (özünü maliyyələşdirmə): 31 yanvar 2025-ci il

Nümayəndə İştirakı (namizədliyi irəli sürülmüş): 31 Mart 2025