• Ana səhifə
  • XƏBƏRLƏR

“Dağlar: Mədəniyyətlər, Landşaftlar, Biomüxtəliflik-2024” II Beynəlxalq Konfransı keçiriləcək

25-26 noyabr 2024-cü il tarixlərində Qərbi Kaspi Universitetinin və Beynəlxalq Dırmanma və Alpinizm Federasiyasının (UIAA) birgə təşkilatçılığı ilə “Dağlar: Mədəniyyətlər, Landşaftlar və Biomüxtəliflik” adlı II Beynəlxalq Konfransı keçiriləcək.

Konfransın məqsədi:

“Dağlar: Mədəniyyətlər, Landşaftlar, Biomüxtəliflik-2024” II Beynəlxalq Konfransı bilik mənbələri arasında əlaqələri gücləndirmək və davamlı gələcəyə dair fikirlər, yollar və təsəvvürləri inkişaf etdirmək üçün nəzərdə tutulmuş diqqətəlayiq tədbirdir.

Konfrans hər biri müxtəlif müzakirə sessiyalarını təklif edən dörd əsas mövzunu əhatə edir.

1. Qlobal dağ bioloji müxtəlifliyin qiymətləndirilməsi:

Bu sessiya dağlıq bölgələrdə biomüxtəlifliyin hərtərəfli qiymətləndirilməsini araşdıraraq, bu unikal ekosistemlərin qorunmasının vacibliyini vurğulayacaq. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ətraf Mühit Proqramı, Qlobal Dağ Bioloji Müxtəlifliyin Qiymətləndirilməsi və Dağ Tədqiqatları Təşəbbüsünün ekspertləri müzakirələrə rəhbərlik edəcək və öz fikirlərini təqdim edəcəklər.

2. Qlobal ekoloji problemlər:

Ətraf mühitimiz bir sıra problemlərlə üzləşir və bunların bir çoxu zaman keçdikcə daha da pisləşərək bizi əsl ekoloji böhrana gətirib çıxarır. Buna görə də, bu problemlərin mövcudluğu, eləcə də onların mənfi təsirini azaltmaq üçün hansı tədbirlərin görülə biləcəyi barədə maarifləndirmənin artırılması getdikcə daha vacib əhəmiyyət daşıyır.

3. Dağ mədəniyyətləri

Dağ mədəniyyəti dağ bölgələrinin unikal landşaftları və ehtiyatları ilə formalaşan bəşər tarixinin zəngin və çoxşaxəli aspektidir. Musiqisi, mətbəxi, festivalları və ya mədəniyyətləri də daxil olmaqla dağ icmalarının adət-ənənələri onların unikal həyat tərzinə bir pəncərə təqdim edir.

4. Dağ turizmi və iqtisadi təsirlər

Dağlar bütün dünyada mühüm turizm məkanlarıdır və mənzərəli gözəlliyi, İdman attraksionları və zəngin mədəni irsi ilə ziyarətçiləri cəlb edir. Turizm ucqar kənd dağ icmaları üçün gəlir və iqtisadi imkanlar mənbəyidir. Bu sahə həmçinin yerli ənənələrin və qida sistemlərinin canlanmasına kömək edə bilər.

Eyni zamanda, dayanıqlı mədəniyyət və turizm dağlıq ərazilərdə sosial-iqtisadi inkişafın mühüm hərəkətverici qüvvəsi kimi xidmət edə bilər. Yaxşı idarə olunan, icma əsaslı turizm ev təsərrüfatlarının gəlirlərini artıraraq, onları şaxələndirir, iş və dolanışıq imkanlarını inkişaf etdirir, ənənəvi sistemləri dəstəkləyir, həmçinin landşaftlar boyunca təbii və mədəni irsin qorunub saxlanmasına və təşviqinə kömək edən dözümlülük yaradır.

Təəssüf ki, dağ ekosistemində yaşayan əhali bütün dünyada müxtəlif səbəblər nəticəsində şəhərləşir. Belə vəziyyətdə sahibkarlar bu bölgələri icarəyə götürür və bəzən bio və geomüxtəlifliyi qorumadan istismar edirlər.

İnsanların və vəhşi təbiətin dinc şəkildə birgə yaşamasını inkişaf etdirmək üçün mümkün tədbirlərə yerli icmaların maarifləndirilməsi və öyrədilməsi, qapalı ərazi ilə sakinlərə məxsus torpaqlar arasında aydın sərhədin müəyyən edilməsi, yerli icmalar üçün qanun və qaydaların formalaşdırılması və mənfəətin ədalətli şəkildə bölüşdürülməsi daxil edilməlidir.

“Dağlar: Mədəniyyətlər, Landşaftlar və Biomüxtəliflik” Beynəlxalq Konfransını təşkil etmək təcrübəmizi nəzərə alaraq, bu tədbirin şəxsən iştirakı nəzərdə tutduğunu və eyni zamanda virtual iştirakı da seçim kimi təqdim etdiyini bildirməkdən məmnunluq duyuruq.

Belə ki, 10-12 may 2019-cu il tarixlərində Beynəlxalq Dırmanma və Alpinizm Federasiyası və Qərbi Kaspi Universitetinin təşkilatçılığı ilə “Dağlar: Mədəniyyətlər, Landşaftlar və Biomüxtəliflik” mövzusunda I Beynəlxalq Konfransı keçirilmişdir.

Əlavə məlumat üçün:

Elm və İnnovasiyalar departamenti

Əlaqə: Tel: +99412 5653977 (121)

E-mail: mclb_conference2024@wcu.edu.az