Tədqiqatlar

İqlim dəyişikliyi iyul ayında Avropada daşqınlara səbəb oldu

cars stranded on a flooded out highwayWorld Weather Attribution şəbəkəsinin 23 avqust tarixli araşdırmasına görə, iqlim dəyişikliyi, Qərbi Avropada qəfil dağıdıcı daşqınlarına səbəb olmuş iyul yağışları kimi, şiddətli leysan ehtimalını artırıb. Araşdırmaçılar, proqnozlaşdırılan yağışların antropogen iqlim dəyişikliyi səbəbiylə 1,2-9 dəfə daha çox və 3-19 % daha şiddətli ola biləcəyini ehtimal edirlər.

Müəllif Maarten van Aalst, 23 Avqust tarixinli konfransda, bu iqlim şəraitində hər 400 ildə bir dəfə yağa biləcəyini, ancaq dünyanın istiləşməyə davam etməsi ilə bu ehtimalların artacağını düşündüyünü bildirib. Hollandiyanın Twente Universitetində iqlim və fəlakət riski tədqiqatçısı və Qırmızı Xaç və Qızıl Aypara İqlim Mərkəzinin direktoru van Aalst deyib ki, "Bu nadir bir hadisədir, amma biz buna hazırlaşmalıyıq".